Using Lino.It Application in Teaching English

Penulis          : Bambang Triyono / 1205304 / 2012 / KP

Pembimbing : Dra. An Fauzia Rozani Syafei, M.A.

Abstract

In teaching English there are some common problems that found by the teacher in classroom, like students have lack motivation in learning English, teacher finds difficulty to choose an interesting method, a monotonous learning. Those problem make the students think that English as a difficult subject. Studying in the classroom is not limited with the use of paper, book or pen only. Using technology-based media and internet like application can be a good solution and give positive impact in teaching English. One of application based on the use of internet is Lino.it. Lino.it is software which formed in virtual wall and it can be placed some notes, pictures and videos. Teacher can use this software to support the use of black board or teacher can focus the teaching and learning with Lino.it. The writer wrote this paper with purpose: tell how teacher use Lino.it application in teaching process. The writer also hopes this application can make the teacher to be more creative in utilization media and develop the students‟ learning quality.

Key Words: Lino.it, modern media, teaching English.

Dalam pengajaran Bahasa Inggris terdapat masalah yang sudah umum ditemui oleh guru di dalam kelas, seperti kurangnya motivasi belajar siswa, sulitnya menemukan metode yang menarik, sistem belajar yang monoton sehingga membuat siswa berfikir bahasa Inggris sebagai sebuah pelajaran yang sulit.. Belajar di dalam kelas tidak hanya dibatasi oleh kertas, buku atau pena saja. Pemanfaatan media berbasis teknologi dan internet seperti aplikasi dapat menjadi solusi dan memberi dampak positif dalam pengajaran bahasa Inggris. Dalam pembuatan media pembelajaran ini, salah satu aplikasi berbasis internet yaitu Lino.it. Lino.it merupakan sebuah software berbentuk dinding virtual yang dapat dipasang catatan-catatan, tulisan, gambar, dan video. Guru dapat memakai. Software ini sebagai pendukung papan tulis atau memfokuskan pembelajaran hanya pada Lino.it. Penulis membuat makalah ini dengan tujuan: menjelaskan bagaimana guru menggunakan aplikasi Lino.it dalam proses pengajaran. Penulis berharap penggunaan aplikasi ini guru menjadi lebih kreatif dalam pemanfaatan media dan meningkatkan kualitas belajar siswa.

Kata Kunci: Lino.it, media modern, pengajaran bahasa Inggris.