The Use of Action Bingo Game in Teaching Vocabulary to Elementary School Students

Penulis           : Desri Wahyuni /1200974 / 2012 / KP

Pembimbing  : Dra. An Fauzia Rozani Syafei, M.A.

Abstract

This paper talks about the use of Action Bingo game in helping the students of Elementary School Grade 6 in mastering vocabularies related to verbs in English. The writer will explain about the procedures and the advantages of Action Bingo Game. This game could be played individually or in pair. In this game, the teacher distributes one board that has 16 columns in each board, there will be one verb in one column. The teacher mimes every single verb in the board randomly. The students give a mark in the column that consists of verb that has been mimed by the teacher. If a student has marked four squares in a row :horizontally, vertically, or diagonally, they should call out “BINGO!.” The game is over when every column has been marked. This game could make English learning process become more interesting. Furthermore, this game could increase the students’ motivation and ease them in mastering the meanings of vocabularies related to verbs in English.

Keywords: Verbs, Action Bingo Game, Elementary School students grade 6.

Makalah ini membahas penggunaan Action Bingo Game dalam membantu siswa kelas 6 Sekolah Dasar untuk menguasai kosakata-kosakata terkait dengan kata kerja dalam bahasa inggris. Penulis akan membahas prosedur serta manfaat dari permainan Action Bingo Game. Permainan ini dapat dilakukan secara individu atau berpasang-pasangan. Dalam permainan ini, guru membagikan kertas berisi 16 kolom yang berisi kata kerja yang berbeda pada masing-masing kolomnya. Guru akan memperagakan setiap kata kerja yang ada dalam kolom secara acak. Siswa menandai kolom kata kerja yang sedang diperagakan guru. Jika satu baris penuh ke bawah, ke atas, atau horizontal telah ditandai, siswa berteriak ‘Bingo’. Permainan akan usai jika semua kotak telah diberi tanda. Permainan ini dapat menjadikan pengajaran bahasa inggris menjadi lebih menarik. Selain itu, permainan ini juga dapat meningkatkan motivasi siswa dan memudahkan mereka dalam menguasai makna kosakata-kosakata kata kerja dalam bahasa inggris.

Kata kunci: Kata kerja, Action Bingo Game, siswa kelas 6 SD;