The Use of “Story Starter Hot Potato” Game in Teaching Speaking for Senior High School Students

Penulis          : Elza Netri / 1200965 / 2012 / KP

Pembimbing : Dra. An Fauzia Rozani Syafei, M.A.

Abstract

One of important skills in learning English is speaking ability. By speaking, the students can communicate what they are thinking. However, most of students have difficulties in speaking since they learn English as a foreign language. Therefore, a good and interesting way is needed to attract the students in learning speaking. Story Starter Hot Potato Game is a good and interesting activity that can be used in teaching English to improve the students’ speaking ability. In playing Story Starter Hot Potato Game, the students are grouped into circles. The teacher then play a music and read a sentence to a student. Each of the students should continue the sentence in turn. Here, the students are practicing speaking because each of the students should say a sentence to build the story based on the sentence given by the previous person. When the music stops, the student that has not finished his sentence yet will be lost so the last survivor of this game will be the winner. In playing this game, the students should be able to think critically and fastly. This way would be able to motivate the students to speak in the class, so the students’ speaking ability would be improved and be better.

Key words: Story Starter Hot Potato Game, teaching speaking, Story Starter Hot Potato Game in teaching speaking.

Salah satu kemampuan yang sangat penting dalam mempelajari bahasa Inggris yaitu kemampuan speaking (berbicara). Melalui speaking siswa akan mampu berkomunikasi untuk menyampaikan apa yang mereka pikirkan. Namun, kebanyakan siswa memiliki kesulitan dalam speaking karena bahasa Inggris merupakan bahasa asing. Untuk itu, sebuah cara yang baik dan menarik sangat dibutuhkan untuk membuat siswa bersemangat dalam mempelajari speaking. Permainan Story Starter Hot Potato merupakan sebuah kegiatan yang bagus dan menarik yang dapat digunakan dalam pengajaran bahasa Inggris untuk meningkatkan kemampuan speaking siswa. Dalam permainan Story Starter Hot
Potato siswa diminta membentuk sebuah lingkaran, kemudian guru memutarkan musik sambil membacakan sebuah kalimat kepada para siswa, dan masingmasing siswa diharuskan untuk melanjutkan kalimat tersebut secara bergiliran. Disinilah siswa mempraktekkan speaking skill karena masing-masing siswa diminta mengucapkan sebuah kalimat untuk melanjutkan cerita berdasarkan kalimat dari teman sebelumnya. Ketika musik dimatikan, siswa yang belum selesai mengucapkan kalimatnya dinyatakan gugur sehingga siswa terakhir yang bertahanlah yang akan jadi pemenangnya. Dalam melaksanakan permainan ini siswa diharuskan untuk berpikir kritis dan sigap untuk memenangkan permainan ini. Cara ini akan dapat memotivasi mereka untuk berbicara dalam kelas, sehingga kemampuan speaking siswa akan meningkat dan menjadi lebih baik.

Kata kunci: Permainan Story Starter Hot Potato, mengajarkan speaking, Permainan Story Starter Hot Potato untuk mengajarkan speaking.