Using “Mime Game” to Teach Vocabulary to Young Learners

Penulis          : Mardhatillah / 1200983 / 2012 / KP

Pembimbing : Dr. Ratmanida, M.Ed.

Abstract

In this paper, the author discusses the use of ‘mime game’ in teaching English vocabulary for young learners. To teach young learners, we must first understand their characteristics and needs. The fact is that young learners love to play. Therefore, learning through playing is the most appropriate way to teach them. One of them is to use the game called as “mime game”. Teaching through “mime game” will be begun with classes will be formed into a half circle and then a student will be given a word. Furthermore, the chosen students will be in the middle class while giving expression by using gesture and the other students try to guess the word in question. Young learners are also very fond of moving and imagining. By using “mime game”, young learners will get moved by using their own way and imagine to guess a certain word. Basically, young learners will easily remember what they learn when they feel happy, comfortable, love, and enjoy what they do.

Keywords: Mime Game, Teaching Vocabulary, Young Learners.

Dalam makalah ini, penulis membahas tentang penggunaan “mime game” dalam pengajaran kosa kata bahasa inggris untuk anak-anak. Untuk memberikan pengajaran pada anak-anak, kita terlebih dahulu harus memahami karakteristik dan kebutuhan mereka. Faktanya adalah anak-anak sangat suka bermain. Maka dari itu, belajar sambil bermain adalah cara yang paling tepat untuk mengajar mereka. Salah satunya adalah dengan menggunakan game yaitu “mime game”. Pengajaran melalui “mime game” ini dimulai dengan: kelas akan dibentuk menjadi setengah lingkaran lalu seorang siswa akan dipilih untuk diberi sebuah kata. Selanjutnya, siswa yang terpilih akan berada di tengah tengah kelas seraya berekspresi dengan memberi isyarat gerak dan siswa lainnya mencoba untuk menebak kata yang dimaksud. Anak-anak juga sangat suka bergerak dan berimajinasi. Dengan penggunaaan “mime game” ini, anak anak akan bergerak dengan cara mereka masing-masing dan berimajinasi untuk menebak sebuah kata tertentu. Pada dasarnya, anak anak akan mudah mengingat apa yang mereka pelajari ketika mereka merasa senang, nyaman, suka, dan menikmati apa yang mereka lakukan.

Kata Kunci: Mime Game, Teaching Vocabulary, Young Learners.