An Analysis of The Sentence Types Used in The Theses Written By English Department’s Graduates of May 2016 Periode in Universitas Negeri Padang

Penulis          : Siska Umi Sovia / 1100963 / 2011 / KP

Pembimbing : 1. Prof. Dr. Mukhaiyar, M.Pd

2. Fitrawati, S.S, M.Pd

Abstract

The purpose of this research is to analyze the use sentence types and its problems in theses written by English Department’s graduates of May 2016 period in Universitas Negeri Padang. This research is a descriptive qualitative research. This research is conducted on the English Department’s graduates of May 2016 period in Universitas Negeri Padang. Out of 10 theses, there are 4 theses chosen as the samples of this research by using purposive random sampling technique. The data are obtained through secondary data.The findings of this research show that there are 4 four sentence types written by the students. Based on the 213 data analyzed, only 208 can be categorized as sentences while the other 5 data are sentence fragments. The details are 92 simple sentences, 103 complex sentences, 5 compound sentences, and 8 compound-complex sentences. Based on the data found, the most used sentence types are complex sentence followed by simple sentence.
Keywords : sentence types, thesis

Penelitian ini bertujuan untuk menganalisa jenis kalimat dan masalah dalam penggunaannya dalam skripsi yang ditulis oleh mahasiswa jurusan Bahasa dan Sastra Inggris Universitas Negeri Padang periode wisuda Mei 2016. Jenis penelitian ini adalah penelitian deskriptif kualitatif dengan populasi penelitian mahasiswa jurusan Bahasa dan Sastra Inggris Universitas Negeri Padang periode wisuda Mei 2016. Sampel penelitian ini berjumlah 4 skripsi dari 10 skripsi yang dipilih menggunakan teknik purposive random sampling. Berdasarkan hasil penelitian, terdapat empat jenis kalimat dalam skripsi mahasiswa yaitu simple, compound, complex, dan compound-complex sentence. Data dikumpulkan dengan menggunakan data sekunder. Dari hasil penelitian tersebut ditemukan bahwa dari 213 data, hanya 208 yang bisa dikategorikan sebagai kalimat dengan rincian: 92 simple sentences, 103 complex sentences, 5 compound sentences, dan 8 compound-complex sentence. 5 data yang lain adalah sentence fragments yang merupakan bentuk masalah dari penggunaan jenis kalimat. Complex sentence merupakan jenis kalimat yang paling sering digunakan dan diikuti oleh simple sentence.
Kata kunci : sentence types, skripsi