Using Flashcard Of Cartoon Characters To Teach Vocabulary To Elementary School Students

Penulis          : Reisha Rahma Agus / 1205288 / 2012 / KP

Pembimbing : Dr. Zul Amri, M.Ed.

Abstract

Teaching English for young learners is one of the difficult things, if we remember there is more than a hundred thousand word of it. Moreover, something that should be remember is there might be many ways which is given by the teacher to teach vocabulary to Elementary school students in order to make them understand and comprehend each of the vocabulary given. Because of that, to encourage them to be more attractive in studying vocabulary, so that the teachers have to prepare one of an interesting, innovative and and creative. This paper will presents about one media which can get students’ attention in comprehending for those vocabularies., it is Flashcard of Cartoon Characters. Flashcard of Cartoon Characters is one of card media English learning which can help teacher to teach vocabulary for students based on the Cartoon characters in every their favorite movies.

Key Words: Vocabulary, Elementary School Students, Flashcard of Cartoon Characters

Mengajarkan kosa kata Bahasa Inggris kepada siswa sekolah dasar merupakan hal yang cukup sulit, mengingat terdapat ratusan ribu kata di dalam Bahasa Inggris tersebut. Namun, perlu diingat bahwa ada banyak cara yang bisa diberikan guru dalam mengajarkan kosa kata kepada siswa agar mereka mampu memahami dan menguasai setiap kosa kata yang diberikan. Oleh karena itu, agar siswa lebih tertarik dalam mempelajari kosakata tersebut, maka guru perlu mempersiapkan sebuah media yang menarik, inovatif dan kreatif. Dalam makalah ini akan dibahas sebuah media yang dapat menambah minat siswa di sekolah dasar dalam menguasai kosa kata tersebut, yaitu Flashcard Tokoh-Tokoh Kartun. Flashcard Tokoh-Tokoh Kartun merupakan media yang berbentuk kartu, yang mengajarkan tentang kosa kata Bahasa Inggris yang berisikan tokoh-tokoh film kartun yang mereka senangi.

Kata Kunci: Kosa kata, Siswa sekolah dasar, Flashcard Tokoh-Tokoh Kartun