Teaching Speaking by Using Short Cartoon Movies to Senior High School Students

Penulis          : Fitrona Hadryanti /1201035 / 2012 / KP

Pembimbing : Drs. Don Narius, M.Si.

Abstract

Speaking ability is very important in English learning to make it easier for someone to exchange information or ideas with others. However, there are still many high school students having problems in speaking. Therefore, the teachers’ teaching techniques should consider increasing students’ motivation, confidence and maximizing speaking activities in the classroom. The use of short cartoon movies is one of the teaching techniques to help teachers tackle the problems. In this technique, students will watch a short cartoon movie based on the topics to be studied. After discussing the events in the movie, the teacher will lead students to be able retelling the movie in pairs in front of the class. By using this technique, students can increase their confidence to speak, reduce boredom due to the use of interesting media and also to improve their behavior through moral values in the story.
Key words: Speaking, Short Cartoon Movies

Kemampuan berbicara sangat penting dalam pembelajaran Bahasa Inggris untuk memudahkan seseorang untuk bertukar informasi atau ide dengan orang lain. Namun, masih banyak siswa Sekolah Menengah Atas (SMA) yang memiliki permasalahan dalam hal berbicara. Oleh karena itu, teknik pengajaran guru sangat perlu diperhatikan untuk meningkatkan motivasi dan kepercayaan diri siswa serta memaksimalkan kegiatan berbicara dalam kelas speaking. Penggunaan film kartun pendek (short cartoon movies) merupakan salah satu teknik pengajaran untuk membantu guru mengatasi masalah tersebut. Pada teknik ini, siswa akan menonton sebuah film kartun pendek berdasarkan topik yang akan dipelajari. Setelah mendiskusikan kejadian-kejadian di dalam film, guru akan mengarahkan siswa untuk dapat menceritakan kembali film tersebut secara berpasangan di depan kelas. Melalui teknik ini, siswa dapat meningkatkan kepercayaan dirinya untuk berbicara, mengurangi kebosanan karena penggunaan media yang menarik serta meningkatkan aspek sikap mereka melalui nilai-nilai moral yang terdapat di dalam cerita.
Kata kunci: Speaking, Short Cartoon Movies.