The Analysis Of Cultural Content in Reading Passages of The English Textbooks Bahasa Inggris for Senior High School Grade X-XII

Penulis          : Ana Sakinah / 1100971/2011/ KP

Pembimbing : 1. Dr. M. Zaim, M.Hum.

2. Dra. An Fauzia Rozani Syafei, M.A.

Abstract

This research is a descriptive research which is intended to reveal the cultural aspects and how cultural contents are presented in reading passages. The data in this research was obtained from the English textbooks entitled Bahasa Inggris for Senior High School grade X-XII written based on curriculum 2013 by Kemendikbud RI. This research employed the descriptive approach with the instrument was the cultural content checklist. After conducting the research, the cultural aspects found in the reading passages were religion and religious rituals; history and politics; foods and drinks; ecology; economy; leisure time, music, and arts; dressing; science and literature; social behaviors and etiquette; family and male-female relationship; naming systems; geographical names; cultural products; and tribe. Based on the data in this research, it was revealed that Indonesian cultural contents were dominantly used in the reading passages. Furthermore, the presentation of cultural contents was found in forms of monologues, dialogues, and pictures. Since Indonesian cultural contents dominated the reading passages, the evaluation towards these three textbooks need to be conducted. The cultural contents of the target culture need to be added into the reading passages.

Keywords: cultural contents, cultural content checklist, Indonesian culture, target culture, English textbooks

Penelitian ini merupakan penelitian deskriptif yang bertujuan untuk menganalisis aspek kultural dan menganalisis bagaimana konten kultural dipresentasikan dalam teks bacaan. Sumber data penelitian ini didapat dari buku teks berjudul Bahasa Inggris untuk SMA/MA kelas X, XI, dan XII yang ditulis berdasarkan kurikulum 2013 oleh Kemendikbud RI. Penelitian ini menggunakan pendekatan deskriptif dengan instrumen berupa cultural content checklist. Setelah penelitian dilakukan, aspek kultural yang ditemukan dalam teks bacaan ketiga buku berjudul Bahasa Inggris tersebut adalah agama dan ritual keagamaan; sejarah dan politik; makanan dan minuman; pendidikan; ekologi; ekonomi; kegiatan di waktu senggang, music, dan seni; pakaian; sains dan literature; perilaku sosial dan etika; nama-nama geografis; produk kebudayaan; dan suku. Dari data konten kultural yang diperoleh pada penelitian, ditemukan bahwa kultur Indonesia digunakan lebih banyak dibandingkan kultur target (kultur Inggris dan Amerika Serikat). Sementara presentasi konten kultural ditemukan dalam bentuk monolog, dialog, dan gambar yang berfungsi memberi ilustrasi pada isi bacaan. Melihat lebih banyaknya konten kultural Indonesia dalam teks bacaan di buku ini, maka buku ini perlu dievaluasi kembali. Penambahan konten kultural target pada teks bacaan perlu dilakukan.

Kata Kunci: konten kultural, cultural content checklist, kultur Indonesia, kultur target, buku teks bahasa Inggris